We hebben niet stil gezeten

Het is bijna een maand geleden sinds het laatste bericht. Dat betekent echter niet dat we stil gezeten hebben. We hebben besloten om het traject in Canada te starten, maar wat nu? Wat moeten we allemaal regelen? En welke stappen moeten we zetten?

13 jaar samen (Ibiza)

Een Nederlandse advocaat

Als eerste zijn we op zoek gegaan naar een Nederlandse advocaat. Uiteindelijk moet het kindje een Nederlands paspoort krijgen en willen wij gezamenlijk de (juridische) ouders worden van het kindje.

We vinden het belangrijk dat we achteraf niet tegen verassingen aanlopen en dat zodra het kindje er is, we onze volle aandacht op het kindje kunnen richten en niet verwikkeld zijn in een onnodig juridisch proces. Met die reden zijn weer eerst op zoek gegaan naar een advocaat in Nederland, die ervaring heeft met dergelijke processen om ons goed te laten informeren en te zorgen dat elke stap die we nemen niet conflicteert met de Nederlandse wet.

Na enig speurwerk op internet zijn we terecht gekomen bij Annelieke Bouma, een familierechten advocaat uit Amsterdam, die al een aantal keer dergelijke processen heeft begeleid.

Zij heeft ons in een prettig gesprek een aantal aanknopingspunten meegegeven, waarmee we rekening moeten houden gedurende het gehele proces.

De belangrijkste punten (maar zeker niet de enige):

  • De draagmoeder moet altijd op het geboorte certificaat vermeldt staan (er zijn landen en gevallen waar dit niet altijd gebeurt);
  • De draagmoeder moet bij voorkeur ongehuwd zijn (anders erkent de Nederlandse wet de echtgenoot, als vader).

De vruchtbaarheidskliniek

Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een vruchtbaarheidskliniek in Canada. Alle medische behandelingen (met uitzondering van de bevalling) vinden hier plaats. In de vruchtbaarheidskliniek komt onze bijdrage, de eicel en de draagmoeder bij elkaar en de kliniek is daarom een belangrijk beginpunt.

Wij zijn uitgekomen bij de grootste kliniek van Canada CReATe Fertility Center. Zij werken samen met Babies Come True wat fungeert als een soort begeleidende agency. De eerste intake hebben we dan ook gehad via Babies Come True.

Via een Skype consult leggen ze het traject van a tot z uit. Zij doen suggesties voor eiceldonor agencies en voor draagmoeder agencies. Als je aan het einde van dat consult nog steeds enthousiast bent, wordt er een Skype consult geboekt met dr. Librach.

dr. Librach is de oprichter van CReATe en vruchtbaarheidsarts. Hij vertelt je alles over de medische ins en outs van het IVF -traject. Wij hebben hem als een zeer hartelijke en aardige man ervaren, die je direct vertrouwen geeft in het gehele proces.

Eiceldonor (agency)

Vervolgens heb je een eiceldonor en daarmee een eiceldonor agency nodig. Via CReATe zijn we in contact gekomen met EggHelpers. Ook hier hebben we weer een Skype Consult gehad, waar het gehele proces van a tot z uitgelegd wordt.

Na dit consult hebben we toegang gekregen tot hun donoren database. Deze database is een soort zoekmachine waar je diverse filters aan kan geven (waar komt de eiceldonor vandaan, hoe lang is de eiceldonor, haar, ogen, religie enz enz enz.)

Een Canadese advocaat

Ook in Canada moet er juridisch veel geregeld worden. Een contract met de eiceldonor, een contract met de draagmoeder een paspoort voor het kind enz. enz.

Om ons te ondersteunen bij al deze juridische zaken hebben we hulp gevraagd aan Hope Springs Fertility Law. De eigenaresse van dit advocatenkantoor (Cindy Wasser) is een ervaringsdeskundige, zij heeft zelf twee dochters die via een draagmoeder ter wereld zijn gekomen. Zij begrijpt dus als geen ander, waar je als wensouders tegenaan loopt en waar ze je kan helpen.

(Draagmoeder) Agency

Tenslotte is er nog een draagmoeder nodig en ook hiervoor zijn er weer agencies die hier als tussenpartij fungeren. Ons wordt geadviseerd om pas, nadat er embryo’s zijn, op zoek te gaan naar een draagmoeder. Zodra een draagmoeder heeft besloten dat zij een kindje voor iemand anders wil dragen, dan wil ze vaak zo snel mogelijk beginnen. Een draagmoeder moet haar hele leven plannen rondom de eventuele zwangerschap. Zodra een eventuele draagmoeder heeft besloten om ons te helpen en om ons kindje te dragen, dan moet je haar niet laten wachten op de voorgaande stappen, maar moet je gelijk van start kunnen gaan.

We zijn momenteel in contact met Canadian Fertility Consultants (CFC). Dit is een agency die bemiddelt tussen draagmoeders en wensouders. Zij verwachten dat, zodra wij kunnen gaan zoeken het 3 tot 6 maanden duurt voordat we een draagmoeder gevonden hebben.

Tot Slot

We hebben dus weer een aantal mooie stappen gezet in het proces. De eerst volgende stap is een trip naar Toronto, om daar onze genetische bijdrage te leveren. De tickets zijn inmiddels geboekt, maar hierover schrijf ik een aparte blog.