Homostel met kinderwens kan nu ook in Nederland terecht!

Vandaag werd bekend dat homostellen vanaf 2019 ook bij twee IVF klinieken in Nederland terecht kunnen. Wat een geweldig nieuws! Nu hoeven homo’s niet meer naar het buitenland voor een IVF -draagmoederschap behandeling! Vandaag heb ik dan ook een aantal keer de vraag gehad of we dan niet meer naar het buitenland hoeven om onze kinderwens te vervullen?

Wat betekend deze ontwikkeling?

Het AD kopt: “Homostel met kinderwens kan nu ook in Nederland terecht”.

Nou… dit ligt iets genuanceerder. Door bovenstaande ontwikkeling wordt het  voor homostellen mogelijk, indien zij een draagmoeder hebben “gevonden”. om de IVF-draagmoederschap behandeling uit te laten voeren in Nederland.  Deze behandelingen werden bijvoorbeeld al wel uitgevoerd in België.

De crux zit hem echter in het vinden van een draagmoeder. In Nederland is het niet toegestaan om openbaar op zoek te gaan naar een draagmoeder. Zonder draagmoeder gaat het nog steeds niet lukken voor twee mannen om een kindje op de wereld te zetten.

Wat is het probleem?

In het gelukkige geval, wanneer er wel een draagmoeder in beeld komt die wil helpen, is het juridisch heel ingewikkeld om als wensouders het ouderlijke gezag te krijgen over het kindje. De draagmoeder is in Nederland altijd de juridische moeder (ook al is het kind niet genetisch verbonden) en indien de draagmoeder getrouwd is, is haar man automatisch de vader. Als de draagmoeder zich bedenkt en het kindje niet wil afstaan. Of als er een conflict is tussen de draagmoeder en de wensouders. Dan zal een rechter (bijna)altijd de kant van de draagmoeder kiezen. Als wensouders heb je dus nagenoeg geen rechten (ook al is het kind genetisch verbonden).

Wat is er nodig?

In de Verenigde Staten en Canada, is draagmoederschap gereguleerd en hebben de wensouders wel degelijk rechten.  In Mexico is dit niet specifiek gereguleerd, maar mag je wel opzoek naar een draagmoeder.

Om dus daadwerkelijk een verschil te maken voor homostellen met een kinderwens, is het nodig om de wet aan te passen. Echter zolang er christelijke partijen in het kabinet zitten, zie ik deze wetten niet aangepast worden.

Wij zullen ons dus voorlopig blijven oriënteren op het draagmoederschap in het buitenland. Voor ons is dit de weg om onze kinderwens in vervulling te laten gaan.